Ontmoet Kaumera

Een ontdekking

Kaumera is een nieuwe biobased grondstof die wordt gewonnen uit slibkorrels die zich vormen bij het Nereda® zuiveringsproces. Het kan in veel gevallen ingezet worden als vervanger van petrochemische stoffen. Nederland heeft de wereldprimeur: de eerste productielocatie ligt in Zutphen, een tweede installatie ligt in Epe.

Door Kaumera uit het gezuiverde slib te halen, hoeft 20- 35% minder slib afgevoerd en vernietigd te worden. Dit heeft een gunstig effect op het energieverbruik en de CO2 uitstoot.

Waarde toevoegen

Door het terugwinnen van Kaumera, voegen we waarde toe aan de waterketen. We produceren een waardevolle grondstof die we kunnen vermarkten. Daardoor kan water zuiveren over de hele wereld rendabeler worden en leveren we een belangrijke bijdrage aan de wereldwijde noodzaak van circulariteit.

Vanwege de bijzondere eigenschappen, is Kaumera te gebruiken in vele toepassingen. Het kan water vasthouden en afstoten, het is brandvertragend en is een uitstekend bindmiddel voor o.a. composietmaterialen. Sinds de introductie zijn er veel kansrijke producten in ontwikkeling in de land- bos- en tuinbouw, de bouwindustrie en de wereld van nieuwe materialen en composieten.

De naam

Kaumera. Het is een veelzijdige naam voor een veelzijdig product. Kaumera betekent ‘kameleon’ in het Maori, de taal van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. De kameleon staat bekend om zijn kleurrijke transformatie en aanpassingsvermogen.

Kaumera in het kort

Veelzijdige toepassingen

Kaumera is een versterker en verbinder van eigenschappen. Door Kaumera te combineren met een andere grondstof, verandert het karakter van de stof. Het is een bind- en lijmmiddel, maar ook brandvertragend. Dit zorgt ervoor dat de toepassingsmogelijkheden praktisch oneindig zijn.

Kaumera kan water vasthouden maar ook afstoten. Hierdoor zijn toepassingen in bijvoorbeeld de land- en tuinbouw en de betonindustrie mogelijk. Denk hierbij aan coating van meststoffen, waardoor de gewassen de meststoffen beter opnemen. Zo belanden er minder meststoffen onnodig in het water of de bodem. Als coating van zaden zorgt Kaumera ervoor dat de plantjes weerbaarder zijn en beter groeien. In beton zorgt Kaumera ervoor dat het beton niet te snel uithardt en scheurvorming voorkomen wordt.

Samenwerkingspartners

Het terugwinnen van Kaumera uit rest- en afvalwater vindt plaats binnen het Nationaal Kaumera OntwikkelingsProgramma (NKOP). In dit programma werken Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel, de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA (stichting onderzoek waterschappen)), ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV en de TU Delft nauw samen. Tot 2022 was biotechnologiebedrijf Chaincraft aangesloten voor het sluiten van de kringloop, namelijk het toepasbaar maken en op de markt brengen van Kaumera. Deze taken zijn inmiddels overgenomen door een Ontwikkelteam van de partners samen.

Het is een unieke samenwerking waarin we de krachten bundelen en elke partner zijn eigen expertise inbrengt. Zo vormen we een sterk consortium. De NKOP werkt verder nauw samen met STOWA, de Energie- en Grondstoffenfabriek en andere Nederlandse waterschappen.

Internationale introductie in 2019

De kracht van samenwerking

Mede mogelijk gemaakt door

De ontwikkeling van Kaumera is mede mogelijk gemaakt door het LIFE programma van de EU, de Provincie Gelderland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.